МЕТОДИ НА ПОДГОТОВКА ЗА ПОДГОТОВКА НА ГОДИНИТЕ

Подготовка на површина, минирање на ронки, абразивно минирање

Изведбата на индустриската облога и животниот циклус се утврдени со различни форми како што се соодветни методи за подготовка на површината, избор на систем за обложување, животна средина и цена.

Процесот на површинско третирање или подготовка на површината е да се отстранат постојните 'рѓа, мелницата, старите облоги и други познати и непознати загадувања (со исклучок на сол, масло, маснотии, итн., Што бара друг пред третман). Примарната причина за површинскиот третман ја зголемува адхезијата од подлогата до буквар. Секогаш перформансите и соодветниот животен век на обложување се одлучуваат според видовите на подготовка на површината.

Нашите индустрии за обложување поврзани со методите за подготовка на површини се широки што се избираат според проектните и барањата на процесите од страна на сопствениците на објектите. Без оглед на подлогата (јаглероден челик, не'рѓосувачки челик, алуминиум, бакар, месинг, бронза, титаниум, бетон, итн.), Степенот на обработка на површината е задолжителен за долго време интегритет на облогата и оптимална заштита од корозија, како што е предвидено.

Во нашата индустрија за обложување, третманот со површинска површина за чистење на експлозијата се нарекува песок за печење или минирање на Грит или абразивно размалување.

Кои се сите начини на подготовка на површината што ги специфицираат сопствениците?

  1. Метод за чистење на алатите
  2. Метод за чистење на алатот
  3. Метод за чистење на сува абразив
  4. Метод за чистење на влажни абразивни експлозии
  5. Методи за напојување со вода со висок притисок

Метод за чистење на алатката за раце

Чистење алатки за раце

Чистење на рачни алатки е еден метод за подготовка на челична подлога со употреба на не-моќни алатки за раце. Чистењето со алатки за раце ги отстранува сите лабава скала на мелницата, лабава 'рѓа, лабава боја и други лабави загадувања. Не е дизајниран да ги отстрани цврсто придржуваните скала, 'рѓа и боја. Меѓународниот стандард SSPC SP-2 јасно дефинира дека скалата на мелницата, 'рѓата и бојата се сметаат за придржувани ако не можат да се отстранат со кревање со досаден кит нож.

Чистење на рачни алатки е корисно за да се подготват мали области, недостапни области или тешки области или сложени форми, каде што чистењето на експлозија не е можно или непрактично. Постојат многу различни алатки достапни за рачно да се подготват површини; некои од најчестите вклучуваат четка за рачни жици, гребаници, длето, чекан и др.

Тип на рачни алатки што се користат:

  • Користење на алатки за рачни удар за отстранување на стратификуваната 'рѓа (скала на' рѓа)
  • Користење на алатки за рачни удари за отстранување на целата згура на заварување.
  • Користејќи четкање на рачни жици, абразирање на раката, стружење на рацете или други слични методи кои не влијаат на отстранување на целата скала на мелницата, целата лабава или нелеплива рѓа и целата лабава боја.

Стандардна референца: Според ISO 8501-1, стандардот за чистење на рачни алатки е St 2 / As според SSPC, SSPC SP 2 е поврзан со методот за чистење на рачни алатки за кој може да се наведе темелно SSPC VIS-3 или ISO 8501 визуелни стандарди за подготовка на површина од договорните страни.

Метод за чистење на алатката за моќ

Чистење на електрична алатка

Чистење на електрична алатка е метод за подготовка на челични површини со употреба на рачни алати поддржани од електрична енергија. Не вклучува употреба на ласерски и технологии на индукција на топлина. Поставената површина за чистење на алатот, кога се гледа без зголемување, нема да има видливи наслаги на маслото и маснотиите и нема ослободено од целата лабава скала на мелницата, лабава 'рѓа, лабава боја и други лабави штетни странски материи. Намената на овој процес не е наменета да се отстрани скалата, 'рѓата и бојата на мелницата. Скалата на мелење, 'рѓата и бојата се сметаат за приврзани ако не можат да се отстранат со кревање со досаден кит нож.

Вид на употребени алатки за напојување:

Четка за ротирачка жица, пиштол за игла, мелеми за напојување, електрични Sanders, ротациони удари или алатки за зацврстување, Бристер на Бристер, кора од Рота, флапер диск, итн.,

Стандардна референца: Според ISO 8501-1, стандардот за чистење на Алатот за напојување е St 3 / As според SSPC, SSPC SP 3 е поврзан со методот за чистење на алатката Hand, кој може да се пренесе темелно договорено SSPC VIS-3 или ISO 8501 визуелни стандарди за подготовка на површина врз договорните страни.

ОСВЕТНО БЕЗБЕДНО БЕЗ ЧИСТЕЕ

Суво абразивно чистење на експлозијата

Најсоодветен и најефикасен метод за заштита на челични подлоги со облогата е Абразивно чистење на експлозија. Ова најпосакувано кога се усвојува во кој било проект, ќе му овозможи на почистиот подлогата со отстранување на постојната боја, 'рѓа, мелница за мелење и други загадувања. Додека врши подготовка на површината, таа создава грубост на површината што обезбедува хемиско, механичко и поларно сврзување за применетата обвивка.

Процесот на абразивно чистење на експлозиите што влијае на подлогата со високоголни абразивни честички со цел да се отстрани целата загадување за почиста и активна подлога за последователно обложување.

Различни методи на абразивни процеси на уништување се спроведуваат во нови проекти за градење и одржување (доколку се дозволени од безбедносни причини) и тие методи што можеби се опишани во спецификацијата на проектот. За да се избегнат одложувања или побарувања од проекти, доминантни клиенти или оператори никогаш не ги наведуваат „средствата и методите за постигнување на подготовка на површината“ во кои одобрениот изведувач мора да предложи за олеснување на постапката и примената.

Експлозија на воздух или механичко вртење на метежот (машина за навлекување тркала или машина за автоматско распрснување) е двата вообичаени методи што се користат на градилиштето. Процесот на експлозија на воздухот што се изведува рачно, а опремата е подвижна што може да се користи на скоро било какви места, додека машината за автоматско минирање е стационарна опрема, а капиталните инвестиции се многу високи со поголема стапка на производство.

Стандардна референца:

ISO 8501-1 - Sa 1, Sa 2, Sa 2 ½ и Sa 3

SSPC VIS 3 - SSPC SP 5, SSPC SP 10, SSPC SP 6, SSPC SP 14, SSPC SP 7

SSPC / NACE - NACE # 1, 2, 3, 4 (приклучи се на Стандардите)

Влажно абразивно благо чистење

влажно абразивно чистење на експлозијата

Опремата за чистење на влажни абразивни експлозии е идентична со опремата за абразивно распрснување на сувата, меѓутоа, при влажна абразивна експлозија, абразивните честички се вклучени во протокот на вода. Поради непријатната прашина (загадување на воздухот) со суво абразивно распрснување, влажните абразивни методи на детонација ги претпочитаат многу клиенти за контрола на проблемите во животната средина.

Главниот недостаток на влажното абразивно средство за чистење на експлозијата е многу тешко поради 'рѓата на блицот. Влажната површина може брзо да оксидира и да остави нискоквалитетна површина за прифаќање на облогата. Со цел да се ублажи или спречи оксидацијата, одобрените инхибитори можат да се користат со одобрение од клиентот. Инхибиторите мора да бидат компатибилни со обложувањата, во спротивно, можни се неуспеси на адхезија.

Стандардна референца:

SSPC VIS 4 - SSPC SP 5 (WAB), SSPC SP 10 (WAB), SSPC SP 6 (WAB), SSPC SP 7 (WAB)

МЕТОДИ ЗА ПРОДАБА НА ВОДА

млазување со вода

Методите за вклучување на вода се слични на влажното чистење на абразивно расипување со флеш-рѓа потврдено во подготвената површина. Главната предност на водата е да се отстрани целата загадување што вклучува хемиски производи (т.е. соли). Најдобар ефикасен метод за отстранување на сол од површината.

Предности

Willе се врати постојниот профил на површината (нема да го оштети постојниот профил во проектот за одржување)

Willе ја отстрани целата загадување

Многу ефикасен процес

Недостатоци

Тоа нема да создаде профил на површина

Опремата за опрема е многу висока

Високата вештина на операторот е задолжителна

Високо опасно поради вклучен висок притисок

Вид на вода за пиење

Чистење на вода со низок притисок (LPWC) - под 5000 psi

Чистење на вода под висок притисок (HPWC) - 5000 - 10000 psi

Влевање вода под висок притисок (HPWJ) - 10000 - 30000 psi

Ултра-вода со висок притисок (UHPWJ) - повеќе од 30000 psi

Стандардна референца: SSPC VIS 5 - SSPC WJ 1, SSPC WJ 2, SSPC WJ 3, SSPC WJ 4

Напишано од

Венкат. Р. - Директор-Обука и сертификати за индустриски премази- (Сертифициран SSPC / FROSIO / NACE / ICORR / BGAS)

НЕГОВИ ПОВЕЕ -Одобрено тело за обука на SSPC / FROSIO (Индија и Глобал)

Мобилен: + 91-9176618930 / Е-пошта: info@htscoatings.in / ahv999@yahoo.com

www.onlinecoatings.org / www.htscoatings.in / www.frosiotraining.com / www.sspcindia.in

Сподели на Facebook
Facebook
Сподели на Google
Google +
Сподели на Твитер
Twitter
Сподели на поврзани
Скопје
Сподели на pinterest
Pinterest

Оставете коментар