РАБОТНИ ДЕЛОВИ

дефекти на обложување, дефекти на обложување, деградации на облогата

[vc_row] [vc_column] [vc_column_text]Дефекти на облогата / Дефекти на премачкување / Деградација на облогата / Пропусти на премачкување / Предвремени дефекти на премачкување

сите челични конструкции и помошниците во секоја индустрија се заштитени со Индустриски премази / Катодска заштита / Термички спреј / Галванизирање на топло натопи и со многу современи методи. Следниве индустриски сектори се заштитени со високи перформанси Заштитни облоги и други алтернативни методи на заштита.

Нафта / гас (рафинерии / постројки за ТНГ и ТНГ / цевководи), петрохемиски (сите хемиски постројки), морско / бродоградба, мала, средна и тешка индустрија, централа, постројки на копно, постројки за нафта, гасоводи (гас / вода за пиење) , Резервоари за складирање, Автомобил, Мостови, wayелезница, Кули за пренос на висок напон, подземни цевководи, комерцијални згради со високи и нечисти отпад, фасади на згради, други преработувачки индустрии

Квалификувани и одобрени изведувачи на сликање беа ангажирани за соодветна заштита од корозија во индустријата. Целосна подготовка на површината и апликација за обложување изведено од обложување на изведувачи кои редовно се проверуваат / тестираат и прифаќаат квалификувани и Сертифицирани инспектори за обложување (FROSIO / SSPC / NACE / ICORR / BGAS) или еквивалентно).

За време и после апликација за обложување, вид на неуспеси во облогата неизбежна со разни познати и непознати причини и активности. Оние дефекти или дефекти на облогата првенствено се поттикнуваат од апликатори за обложување (лоша подготовка на површината и погрешни техники на примена, итн.), меѓутоа, во неколку случаи, Добавувачи на премачкување, погрешни содржини за спецификација и одговорни фактори на животната средина неуспеси во облогата во нашите индустрии.

сите премази на крајот ќе пропадне без оглед на правилниот квалитет на користените материјали, соодветно Површински третман извршена апликација за обложување. Изборот на систем за обложување, влијанијата врз животната средина може да го попречат перформанси на обложување така резултираше со можно неуспеси на предвремена обвивка или деградација на облогата.

„Времето до неуспех“ мора да се разгледа и процени, но не и „Систем за обложување ќе успееше “. Многу системи за обложување не успеат пред животниот век на облогата што се нарекува „предвремено откажување на премачкувањеИли деградации на обложување

Предвремените неуспеси на облогата се предизвикани од:

Неправилно Површински третман или подготовка (од апликатор)

Неправилно Апликација за обложување методи (од апликатор)

Погрешно систем за обложување избор (од сопственикот на објектот)

Пониски квалитетни состојки за обложување (од добавувачот на боја)

Дизајн на конструктивно инженерство (инженери / консултант назначен од сопственик на објект)

Систем за обложување наведен за погрешно опкружување (сопственик на објект)

Во нови проекти за градење или одржување, без оглед на интензивните напори што ги предизвикуваат многу страни (Сопственик / Снабдувачи за обложување, Изведувач на сликарство / Инспектори за сликарство / Инспектори на трети лица итн.), можно Дефекти на премачкување ќе се појави. Сепак, единствената одговорност е со Инспектори за обложување да се минимизираат / ублажат можните неуспеси во облогата во кој било проект или продавници за бои. Инспектори за сликарство се фокусна точка за да се утврди основната причина за неуспесите и да се ублажат футуристичките неуспеси од повторна појава.

Примарната улога на која било инспектор за обложување да се избегне неуспеси во облогата пред да започнете / за време и после апликација за обложување заради неговото постојано присуство во какви било доделени проекти. Ако инспектори за обложување може да ги идентификува и реши сите прекршувања, како и кога ќе се појави, на неуспеси во облогата процентот би се намалил драстично во сите проекти.

Видови неуспеси на обложување

Дефектите во боја или облога дополнително класифицирани со различни методи, како што следува.

 1. Внатре во боја или лимен
 2. За време на апликацијата
 3. За време на лекувањето
 4. За време на работниот век

Горенаведените параметри може да се поделат на дефекти предизвикани од механички предизвикани дефекти, временски влијанија, корозија, лепило и меури, неуспеси на светло и зрачење, хемиски предизвикани неуспеси, топлински неуспеси и микробиолошка деградација и дефекти.

Обичните неуспеси на облогата се предизвикани од или со влажни филмови за обложување, или од сувомесни облоги за суво филтрирање.

Недостатоци на влажна филмска обвивка

 • Доделување, Завеса и трчања
 • Сува спреј / прекумерна обвивка
 • Риба очи

Недостатоци на премачкување на сува филм

 • Празници, ниска дебелина на филмот
 • кора од портокал
 • Обектив
 • Пукање
 • Брчки / кревање
 • Цветање / руменило
 • Означете 'рѓа
 • Амино потење / Амино руменило / карбонација
 • Осматско мелење
 • Пукање
 • Деламинација
 • Крварење
 • Chalking

Кога се појавуваат дефекти на облогата?

 • Дефектите во боја може да се појават во секое време кога се користи бојата
 • Несовршености обично во текот на една од двете фази
 1. За време на нанесувањето на облогата (вклучително и фаза на лекување / сушење)
 2. За време на услугата за обложување
 • Неколку дефекти може да се појават само за време на апликацијата, како што се доделување и фишеи
 • Одредени дефекти веројатно ќе се појават за време на изложеноста, како што се пукање, разгалување и плускање

Што ќе предизвика дефекти на бојата?

 • Недоволната подготовка на површината и профилот на површината се повторлив извор на дефекти на бојата
 • Несоодветно управувана и сочувана опрема, погрешни техники на примена и лошо планирање исто така ќе го шират ризикот од дефекти на бојата
 • Сите системи за боја и обложување се наменети за одредена употреба и изложеност. Неправилната спецификација може да предизвика дефекти на бојата
 • Честопати, дефектите во боја се должат на мешавина од несреќни услови поврзани со површинска обработка, примена на боја и изложеност.

Напишано од

Венкат. Р. - Директор-Обука и сертификати за индустриски премази

(ССПЦ / ФРОСИО / NACE / ICORR / БГАС сертифициран)

ХТС ОБЛАГОВИ -Одобрено тело за обука на SSPC / FROSIO (Индија и Глобал)

Мобилен: + 91-9176618930 / Е-пошта: info@htscoatings.in / ahv999@yahoo.com

www.onlinecoatings.org / www.htscoatings.in / www.frosiotraining.com / www.sspcindia.in

 

 [/ vc_column_text] [/ vc_column] [/ vc_row] [vc_row] [vc_column] [vc_gallery images = ”3381,3380,3379] [/ vc_column] [/ vc_row]

Сподели на Facebook
Facebook
Сподели на Google
Google +
Сподели на Твитер
Twitter
Сподели на поврзани
Скопје
Сподели на pinterest
Pinterest

Оставете коментар