онлајн премази
ССПЦ
Индија
онлајн премази
Фросио
Низ целиот свет
онлајн премази
Уверение
ISO 9001: 2015

РАЗЛИКА МЕWУ Сликарство и обложување

Сликање, обложување, заштита од корозија

Одржувањето на заштитата на интегритетот е докажана тешкотија од инженерите, инспекторите и менаџерите во нафта, гас, петрохемиски и други сојузнички индустрии. Анализа на заштитни перформанси, подобрување на физичкиот изглед, потребата за одлуки за одржување ќе биде тешка за антикорозивните професионалци сè уште во индустриите. Без разлика дали станува збор за боја или обложување, мора да се разберат разликите и принципите за време и по нанесувањето.

Па, каква е разликата помеѓу нив? Различни дефиниции се преовладуваат во нашите индустрии со многу неубедливи толкувања.

Боја = Изглед или естетика 

Обложување = Заштита од корозија и перформанси

Сликарство: е течност што е способна да го исуши и лечи бесконечниот и еластичен филм. Преовладувачката цел е да се понуди естетика и униформна завршна обработка, што дополнително се нарекува само „Декоративна намена“. Овој применет филм може да даде униформа завршна обработка, вид на бои, водоотпорни (модерни бои) и цели без кал и дамки. Важноста на подготовката на површината е помала во споредба со традиционалните материјали. Течна заштита може обично да се примени врз готов бетон, гипс и неважни челични материјали (предмети за домаќинството (т.е. челична порта, прозорец од куќа, итн.)

Примери: Акрилни, Акрилни, Водни и лакови, бои базирана на нафта, итн.,

слој: Во однос на основните состојки, облогата е скоро идентична. Каде што бојата не може да направи многу перформанси, но облогата може да направи со дополнителни состојки. Изборот на генерички материјали е во согласност со видот на подлогата, температурата, околината, перформансите, методите на примена, цената на животниот циклус и различните вклучени фактори. Во едноставна дефиниција, облогата се применува за заштита од корозија и други наменети и специфични цели, но естетиката е помала важност при обложување отколку бојата. Сепак, во последниот слој, важноста на финишот ја бараат многу индустрии.

Применетиот филм може да обезбеди отпорност на температура, временски услови, околина, абење, удар и корозија. Дополнително, исушениот филм може да обезбеди флексибилност, заштита од корозија, пропустливост на вода, задржување на бојата, анти-кожа, анти-лизгање и анти-валкање, итн.,

Сите бои не се сметаат за заштита од корозија, но во сите премази се сметаат за сликање благодарение на врвната изведба со соодветни генерички типови. Индустриска заштита од корозија, бои се применуваат и нејзината работа се проценува периодично. Програма за инспектор за премачкување / Програма за инспектор за сликарство / обука за SSPC PCI / FROSIO површински третман

Примери: Епоксид, неоргански цинк силикат, полиестер, винил естер, силиконски отпорен на топлина, итн.,

Напишано од

Венкат. Р. - Директор-Обука и сертификати за индустриски премази- (Сертифициран SSPC / FROSIO / NACE / ICORR / BGAS)

НЕГОВИ ПОВЕЕ -Одобрено тело за обука на SSPC / FROSIO (Индија и Глобал)

Мобилен: + 91-9176618930 / Е-пошта: info@htscoatings.in / ahv999@yahoo.com

www.onlinecoatings.org / www.htscoatings.in / www.frosiotraining.com / www.sspcindia.in

/ Програма за инспектор за обложување / Програма за инспектори за сликање / FROSIO површински третман / обуки за SSPC PCI

 

 

Сподели на Facebook
Facebook
Сподели на Твитер
Twitter
Сподели на поврзани
Скопје
Сподели на pinterest
Pinterest

1 размислување за „РАЗЛИКА МЕWУ Сликарство и обложување“

  1. гаутамкришнан46

    Според мене, боите се за изгледот и убавината на домот и ентериерите. Облогата е како штит за сликањето што е направено. Облогата делува како задржување, хидроизолација, задржување на 'рѓа и корозија и спречување.

    https://nipponpaint.co.in/

Оставете коментар